Το αυγό

Το αυγό αναμφίβολα αποτελεί το ποιο παρεξηγημένο και αδικημένο τρόφιμο. Καθώς θεωρείται υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τελευταίες μελέτες έχουν απoδείξει ότι τελικά δεν είναι η πρόσληψη της χοληστερόλης από τα αυγά που αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος αλλά η συνολική διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε παχιά κρέατα (όπως μπριζόλα, πανσέτα με ορατό λίπος, κ.τ.λ.) ζωικά λίπη (όπως βούτυρο) και τηγανητά τρόφιμα ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

Θρεπτική άξια του αυγού

Το αυγό είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής άξιας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επιπλέον είναι μια πολύ καλή πηγή σελινίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2, ενώ περιέχει βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β9, βιταμίνη Α και βιταμίνη D. Η τακτική κατανάλωση αυγών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας (η κυριότερη αίτια απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων )

Αυγό και αδυνάτισμα

Το αυγό παρέχοντας κατά μέσο όρο 78-90 θερμίδες, είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που δικαίως εντάσσεται στις δίαιτες, λόγο της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες και του κορεσμού που προκαλεί.

Μελέτες δείχνουν πως η ενσωμάτωση του αυγού σε μια υποθερμιδική διατροφή αυξάνει τον ρυθμό απώλειας βάρους.

Συμπερασματικά, δε χρειάζεται και δε θα πρέπει να αποκλείσετε το αυγό από τη διατροφή σας βασιζόμενοι στους διατροφικούς μύθους γύρω από αυτό. Ακολουθήστε τις καινούργιες συστάσεις για την κατανάλωση αυγών, δηλαδή έως 7 την εβδομάδα, και απολαύστε τα πολύτιμα οφέλη του για την υγεία. Μόνο σε περιπτώσεις όπως η διαπιστωμένη αλλεργία στο αυγό, απαιτείται η αποφυγή της κατανάλωσης του.